Koronavírus: Česko hlási opäť nad 200 nakazených

31.07.2020 Celý región

Praha 31. júla (TASR) - Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sa v Česku vo štvrtok mierne spomalil, ale stále je ich nad 200 za deň - pribudlo 252 prípadov na celkových 16.342 od začiatku pandémie v krajine.

V predchádzajúcich dvoch dňoch presahovali nárasty 270 infikovaných, informoval v piatok portál Českej televízie (ČT) s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Vo štvrtok stúpol aj počet úmrtí na COVID-19, a to o dve na celkovo 379.

Počet aktuálne chorých sa zvýšil na 4481. Najhoršia situácia je v okrese Prachatice v južných Čechách, kde je najvyšší počet novonakazených za uplynulý týždeň, píšu portály Novinky.cz a Českého rozhlasu (Čro).

V okrese podľa ministerstva za posledných sedem dní potvrdili približne 73 prípadov infekcie koronavírusom v prepočte na 100.000 obyvateľov. Hygienici dokončili vo štvrtok testovanie asi 350 zamestnancov firmy Intica Systems v Prachaticiach, zatiaľ poznajú výsledky dvoch tretín - pozitívnych z toho je šesť ľudí. Výsledky ostatných budú známe v piatok. Postupne sa koronavírus potvrdil už u zhruba 30 ľudí z firmy alebo jej okolia.
 
 

Počet úmrtí na COVID-19 v Indii je už vyšší ako v Taliansku

Naí Dillí 31. júla (TASR) - Celkový počet úmrtí na koronavírus v Indii presiahol v piatok 35.000 a prekonal aj Taliansko. Ázijskú krajinu zároveň trápia záplavy, ktoré nepriaznivo postihujú milióny obyvateľov a takmer 350 ich už usmrtili, pričom brzdia aj boj proti pandémii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa indického ministerstva zdravotníctva nákaze novým koronavírusom podľahlo za 24 hodín 779 ľudí a celkový počet úmrtí tak stúpol na 35.747. India má piaty najvyšší počet mŕtvych na svete po Spojených štátoch, Brazílii, Británii a Mexiku, ako vyplýva z výpočtov agentúry AFP.

Celkový počet infekcií koronavírusom v druhej najľudnatejšej krajine sveta je teraz 1,63 milióna, viac majú iba USA a Brazília, ktoré majú obe oveľa menšie populácie.

Mnohí odborníci spochybňujú oficiálne počty Indie a tvrdia, že úrady ľudí dostatočne netestujú a veľa úmrtí súvisiacich s koronavírusom nie je správne zaznamenaných.

V štúdii z tohto týždňa, v rámci ktorej sa robili testy na protilátky, sa písalo, že nákazou koronavírusom prešlo približne 57 percent obyvateľov v preplnených slumoch mesta Bombaj - čo je oveľa viac, než uvádzajú oficiálne údaje.

Podobná štúdia z minulého týždňa ukázala, že nákazu mala takmer štvrtina ľudí v hlavnom meste Naí Dillí, čo je takmer 40-násobok oficiálneho údaju.

Úsilie zastaviť šírenie smrtiaceho koronavírusu však brzdia každoročné záplavy počas monzúnového obdobia na východe a severovýchode Indie, ktoré vyháňajú desaťtisíce obyvateľov z domovov v tomto regióne.

V najchudobnejšom indickom štáte Bihár, ktorý je domovom pre 125 miliónov ľudí a patrí k viacerým štátom, kde zaviedli obmedzenia v aktivitách obyvateľstva, zahynulo 11 ľudí a vyše 25.000 sa ich tlačí v záchytných táboroch. "Dostať sa k obetiam záplav a poskytnúť im pomoc nie je pre obavy z pandémie jednoduché," povedal humanitárny pracovník Mahender Jádav.
 
 
 

Novému koronavírusu podľahlo v Rusku ďalších 161 ľudí

Moskva 31. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5482 na celkovo 839.981 nakazených osôb, informovalo v piatok tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 161 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.963.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8755 a dosiahol 638.410.

Denná miera rastu počtu nakazených neprekročila podľa centra za posledných desať dní 0,7 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,66 percenta z infikovaných. Viac ako 76 percent z celkového počtu infikovaných sa vyliečilo.
 
 
 

Vietnam potvrdil denný rekord 45 nových prípadov nákazy koronavírusom

Hanoj 31. júla (TASR) - Vietnamská vláda v piatok potvrdila rekordných 45 nových prípadov nákazy koronavírusom. Všetky tieto prípady sú spojené s nemocnicami v meste Danang, ktoré je najväčším ohniskom nákazy v krajine, informuje agentúra DPA.

Nakazení sú ľudia vo veku od 27 do 87 rokov. Patria medzi nich pacienti nemocnice alebo ich rodinní príslušníci, píše sa vo vyhlásení vietnamského ministerstva zdravotníctva.

Tento prípad je zatiaľ najväčším jednorazovým nárastom počtu nakazených, aký Vietnam zažil od vypuknutia koronakrízy.

Vietnam minulý týždeň uzavrel do karantény svoje tretie najväčšie mesto Danang, pretože v tamojšej nemocnici zistili 15 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Po viac ako troch mesiacoch sa tak v krajine skončilo obdobie, keď nebol hlásený ani jeden prípad nákazy.

Pre obavy z druhej vlny Vietnam rýchlo vykonal hromadné testovanie obyvateľov Danangu, Hanoja a Hočiminovho mesta. Taktiež poslal do karantény viac ako 53.000 ľudí.

Od štvrtka do soboty prebieha v hlavnom meste testovanie približne 21.000 obyvateľov, ktorí počas júla navštívili Danang. Úrady zatiaľ odhalili v Hanoji dva prípady nákazy.

Vietnam taktiež opätovne zaviedol povinné nosenie rúšok v hromadnej doprave, zatvoril nočné kluby a bary a zakázal veľké zhromaždenia.

Ázijská krajina je v súvislosti s celým doterajším riešením pandémie chválená, pretože včas uzatvorila svoje hranice a zaviedla karanténu, ako aj sledovanie kontaktov, uviedla britská stanica BBC.

Od vypuknutie pandémie Vietnam zaznamenal iba 508 prípadov nákazy.

Vietnam potvrdil prvý prípad úmrtia pacienta infikovaného novým koronavírusom

Hanoj 31. júla (TASR) - Vietnam zaznamenal prvú obeť pandémie nového koronavírusu, ktorý sa do zvyšku sveta začal vlani v decembri šíriť z pevninskej Číny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Prvou obeťou je... 70-ročný muž, ktorý žil v meste Hoi An," uviedla Vietnamská tlačová agentúra s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

Vietnam v piatok potvrdil rekordných 45 nových prípadov nákazy koronavírusom. V krajine celkovo evidujú 509 nakazených; 369 osôb sa z nákazy vyliečilo.
 
 

Poľsko zaznamenalo ďalší rekordný počet prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 31. júla (TASR) - V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 657 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 45.688. Informovala o tom v piatok agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.

Doteraz najvyšší počet nových prípadov nákazy evidovalo Poľsko vo štvrtok (30.7.), keď ich bolo 615.

Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších sedem ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 1716.

Poľské ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že s podozrením na infekciu koronavírusom za posledných 24 hodín hospitalizovali 1778 ľudí, 97.189 osôb sa nachádza v karanténe, 8069 ľudí je pod epidemiologickým dohľadom a doposiaľ 33.987 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v krajine vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája a júna.
 
 

Ukrajina hlási celkovo 1693 úmrtí na nový koronavírus

Kyjev 31. júla (TASR) - Ukrajina nahlásila do piatka 31. júla 69.884 laboratórne potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo približne 1090 nových nakazených. Vyplýva to z údajov poskytovaných systémom na sledovanie koronavírusovej epidémie, ktorý spravuje Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Za posledných 24 hodín bolo hlásených 20 úmrtí a 598 vyliečených, informovala v piatok tlačová agentúra Ukrinform.

Celkovo na Ukrajine od začiatku pandémie potvrdili 1693 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 spôsobovaným novým koronavírusom a 38.752 vyliečených.

Najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín zistili vo Ľvovskej oblasti (147), v Ivanofrankivskej oblasti (111) a meste Kyjev (110).

Ukrajina mala do 30. júla laboratórne potvrdených celkovo 68.794 prípadov ochorenia COVID-19, dodala informáciu agentúra Ukrinform.
 
 
 

Británia spomalí zmierňovanie koronavírusových opatrení

Londýn 31. júla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v piatok oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti pandémiou koronavírusu. Počet prípadov ochorenia COVID-19 začal totiž v Spojenom kráľovstve opäť stúpať. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stále hovorím, že náš plán na znovuotvorenie spoločnosti a ekonomiky je podmienečný... že nebudeme váhať a ak bude treba, stúpime na brzdu. Podľa nášho názoru by sme na ten brzdový pedál mali stúpiť práve v tejto chvíli," povedal Johnson s tým, že niektoré rizikové vnútorné priestory, ako sú kolkárne, kasína alebo zimné štadióny zostanú na najmenej 14 dní zatvorené aj po 1. auguste, keď sa mali znovu otvoriť. Povolené nebudú ani svadobné hostiny s viac ako 30 účastníkmi.

Johnson tiež povedal, že povinnosť nosiť rúško sa rozšíri aj na galérie, kiná a priestory, kde sa konajú bohoslužby. "Ak ľudia nebudú dodržiavať pravidlá a správať sa bezpečne, budeme možno musieť zájsť ešte ďalej. Vakcínu zatiaľ nemáme, takže jediný nástroj, ktorý máme (v boji s koronavírusom) v rukách, je ľudské správanie," upozornil britský premiér.
 
 

Vyberte región